28 Haziran 2013 Cuma

Cancan'ında acelesi varmış... İlk dişi, diş buğdayı

Annesi korkmuş; ilgi ablasının üzerine kayacak diye dayanamayıp ilk dişini ablasının doğum gününde, ikincisini ise ertesi gün çıkartmış. Hem de öyle böyle bir çıkartmak değil. Ateş, ishal hepsi bir arada 30 sene geçti hala herkes çok net hatırlıyor. Üstelik tatildelermiş ve 5 aylık bile değilmişim. Babasının da acelesi varmış o da erkenden çıkarmış ilk dişini. Eee Cancan bu durur mu? Patlattı ilk dişini çarşamba günü benim zibidim.

Yaklaşık 1 aydır ellerimiz sürekli ağzımızda. Öyle elimiz ağzımızda dediğime bakmayın 1 - 2 parmak değil komple sokmaya çalışıyor sonra boğulup öksürüp çıkartıyor.Hatta sadece eller değil ne bulursak ağzında. Oyuncak, emziğin tersi, annenin eli, süt mendilleri ...vs Akan tükürükler desen çeşme gibi zaten. Çarşamba günü serçe parmağımda kontrol ettim ağzını parmağıma minik bir sivri geldi. Hemen telefona sarıldım Cücü'ye haber vereyim diye tekrar baktım yok. Uyduruyorum dedim oturdum. Dün akşam üstü şeytan dürttü tekrar baktım. Evet orada minicik sipsivri bir diş var. İlk dişimiz geliyor. 5 aylık olmamıza 3 gün kala ilk dişini patlattı Cancan. Üstelik çok şükür, ishal olmadan, ateş çıkmadan sessiz sedasız oldu. Eee  diş patlamış ben diş buğdayı yapmasam olmaz dimi? Diş buğdayı yaptın da nasıl yaptın diye sorsanıza. Bırakın daha önce diş buğdayı yapmayı, yememiştim bile. Hatta diş buğdayını diş şeklinde pasta kesilen bir party zannediyordum. Tabi ki ulu google koştu yardımıma. Bir kaç blogtan tarif okudum.  Kendime göre uyarladım ve sabah ilk iş marketten eksikleri alıp yaptım. Komşulara bile dağıttım. Buyrun tarifimiz...

Bu arada 1 ayda boyunca hiç yazı yayınlamamışken 2 günde 3 yazı ile rekora koşuyorum.

Malzemeler
2 bardak aşurelik buğday
1 bardak nohut
1 bardak şeker
10 - 15 tane kuru kayısı
1 kase kuru üzüm
1 kase badem
1 kase fındık
1 tatlı kaşığı tarçın




  • Buğdayı genişçe bir tencere koyuyor, üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. Benim gibi aceleye gelmezse bir gece önceden suda bekletirseniz daha kolay pişer. Hımmm birde düdüklü tencereniz var ise. Ben hala alamadım. Bir düdüklü tencere almam lazım ne tavsiye eder siniz?
  • Geceden suya koyduğunuz nohutlarıda başka bir tencerede kaynatıyoruz. Yumuşadıktan sonra kabuklarını soyuyoruz. Siz de benim gibi son dakikada ne yapacağına karar verenlerdenseniz. Nohut, kuru fasülye aldığınızda bir bütün paketi kaynatın birer yemeklik şekilde buzdolabı poşetine koyup buzluğa atın. 
  • Buğday yumuşadıktan sonra (aşurelik kadar olmayacak hafif dişe gelecek) içine nohutu ve şekeri ekleyin karıştırın
  • Kuru kayısıları küçük parçalara kesin, fındık ve bademi çok küçük olmayacak şekilde parçalayın.
  • Daha sonra tüm malzemeleri ekleyip karıştırın.
  • Eğer mevsimi uygun olursa narda çok yakışabilir :)
Ben yaparken ve dağıtırken hep dua ettim. Dişleri teyzesine benzesin inci gibi olsun diye.
Bu arada dişi ilk fark eden kişi bebeğe hediye alırmış, ben fark ettim ben alacağım artık. Bir komşumuz dedi ki bakırdan bir hediye alınır ki dişleri güçlü olsun diye. Bakalım bakırdan ne bulacağım oğluşa.

Derdimiz ve dersimiz UYKU 2

Başlangıç notu: Eğer okumadıysanız konu bütünlüğü içim Derdimiz ve Dersimiz 1'i okuyun...

Evet uyku ile ilgili problemlerimiz var. Evet Cancan'ı hala sallayarak uyutuyorum. Evet geceleri memede uyursa mutlu oluyorum. Evet Cancan neredeyse her uykuya geçerken ağlıyor. Uyku konusunda her şeyimiz doğru değil ama benim de bildiğim ve uyguladığım doğrular var :) Kör cahil sayılmam yani. Ve önce kendime ve sizlere söz veriyorum (belki böyle motive olurum) Cancan'a daha iyi uyku alışkanlıkları edindireceğim.

İşte bunlarda benim bildiğim ve uyguladığım uyku doğruları

Bebeğinize her gece uygulayabileceğiniz bir rutin oluşturun.

Bizim gece rutinimiz banyo, masaj, meme, babamızın öpücüğü ve ninni. Çok zor sayılmaz sadece bazen banyo sonrası karnı çok acıkırsa masajı kısa kesmek zorunda kalıyoruz. Şimdi bu rutinimize masal ekleyeceğiz. İdefix'ten masal kitaplarımızı sipariş ettik bekliyoruz.

İyi bir gece uykusunun temeli güzel gündüz uykularıdır.

Her yerde de yazdığı gibi bebek gündüz güzel uyursa gece daha rahat uykuya geçiyor. Yorgun bebekler ise uykuya geçmekte zorlanıyor ve geceleri daha sık uyanıyor. Gündüz uykularının verimli olması ve uykuya kolay geçmek gereğinden fazla yorulmamak için şöyle yapıyoruz. Cancan kaçta uyandıysa bakıyorum eğer o önceden yorulduğunu ifade eden göz ovusturma, esneme gibi sinyaller vermiyor ise bana tam 2 saat sonra uyutuyorum. Ve mümkünse en az 1 saat uyuması için dua ediyorum :)

Herkes kendi yatağında

Daha Can doğmadan beraber uyuyamacağımız gerçeğini kabullenmiştim.Çünkü Cücü hem deli hem de derin uyur bu konuda ne ona ne de kendime güvenmiyordum. Ehh Can'da hissetti heralde bizimle uyumak konusuna ısrarcı olmadı. Elbette kaçamak yaptığımız ara sıra birlikte uyuduğumuz oluyor ama işte o uykular ne Cücü'ye ne bana dinlemek olmuyor. İkimizde çomak gibi kaskatı uyuyoruz. Ama işte çok yorgun olunca ve Can uyumamak için direnince aramıza alıyoruz. Kimseye söylemeyin ama aramızda kalsın :)
Ayrıca gece bebeğiniz ile uyursanız o sürekli sizin kokunuzu alacağı için daha sık emmek isteyecek dolayısıyla hem siz hemde o daha sık uyanacaksınız ve kaliteli bir gece uykusu olmayacak.


Kendi odasında

Yaklaşık 1 ay önce ayırdık Cancan'ın odasını ve net bir şekilde söyleyebilirim ki o günden beri gece uyanmalarımız azaldı. Çünkü ister istemez biz odaya girip çıkarken, sabah Cücü hazırlanırken onu rahatsız ediyorduk. Az da olsa ışık açıyorduk filan falan... Cancan şimdi kendi odasında karanlıkta rahat rahat uyuyor. 

Erken yatan geç kalkar

Bunun da doğru olduğunu biliyorum ama tam olarak uygulayamıyorum. Cancan'ı en erken 20.30 gibi yukarı çıkartıp hazırlıklara başlıyoruz. Ama bazı günler bu saat biraz daha geç de olabiliyor. Babamız geç gelince saatimiz sarkıyor. 

Her bıkta gıkta bebeğin yanına koşmayın :)

Bebeklerin uyku döngüleri yaklaşık 45 dakikada bir olduğu için bu döngüler sırasında uyanabilir. Mırıldanma gibi sesler hatta ağlamaya yakın mızıldanlar bile yapabilir. Ama hem yanina koşmak yerine bebeğimize bir kaç dakika uykuya dönmesi için fırsat verirsek uykusuna devam edebilir. Ama her seste yanına koşarsak bizi gördüğüne mutlu olan bebek uyumaktan vazgeçebilir. Ve daha da kötüsü kendi kendine uykuya dönemeyeceğine inanırsa geceleri dahil 45 dakikada bir yanınakoşmak zorunda kalabilrsiniz.

Çok sessize alıştırmayın

Daha hemşireler Cancan'ı doğumdan sonra odaya getirdiklerinde ilk söylediğim Powerturk'u açın oldu. Sese alışmalıydı. Öyle oldu. Cancan şimdi uyurken aniden gelen sesler olmadığı sürece gürültüden rahatsız olmuyor. TV, sohbet edilmesi, dışarıdan gelen araba sesleri onun için ninni kıvamında. Hatta geceleri ben çöp arabasına sinir olurken o uyumaya devam ediyor. Maaşallah diyeceğim ama oğluş Maaşallah sensörlü ben söyleyince hemen aksini yapıyor. Siz diyiverin bir zahmet :) Tek gürültü kuralımız var ani ses yok, poşet hışırdatmak yok. Ani sese uyanmaz hışırdayan poşede uyanır vallaha kerata.

Bebeğin uyuyacağı odayı çok ısıtmayın 

Bebeklerin, çocukların hatta biz yetişkinlerin en sağlıklı ve rahat şekilde uyuyacağımız oda sıcaklığı 19 -21 derece imiş. Biz tabiki Türk kafası aman üşümesin kıvamında 21 in altına indirmedik oda sıcaklığını. Gerçi bu aralar ne mümkün sıcaktan mahvoluyoruz. 28 - 29 derece odalar pencere açıp öyle yatıyoruz. Biz yatana kadar oğluşunda penceresi sonunda kadar açık biz yarken rüzgara göre ya aralık bırakıyoruz ya kapatıyoruz. Bu arada doktorumuzun Can için gündüzde her daim önerdiği ideal oda sıcaklığı 21.

Bebeği çok kalın giydirmeyin 

Kendinizden düşünün on kat üst üste giyinip bir de üstüne battanıye alıp uyumak çokda rahat olmaz üstelik
aksine sıcaktan fenalaştırır adamı. Bizim gece kreasyonlarımız şöyle;
Yaz  : Sadece kısa kollu sortlu hatta bazen sadece alttan çıtçıtlı tulum. Çorap dahil yok. sadece ayaklarını çok hafifi bir örtü zaten onu da ilk fırsatta atıyor
Kış : Alttan çıtçıtlı penye body üzerine yine penye ayaklı tulum ve ince çorap. Havaya göre battaniye yada uyku tulumu.

Karanlıkta uyumak

Vücudu çeşitli hastalıklardan koruyan, kansere karşı kalkan görevi gören melotonin hormonu ancak geceleri ve karanlıkta salgılanabiliyor. Bu yüzden bebeklikten itibaren karanlıkta uyumaya alıştırın bebişinizi. Ben demiyorum uzmanlar diyor.

İnşallah günün birinde bu listenin sonunda bebeğinizin kendi kendisine uyumasını sağlayın, onu sallamayı ve ya memede uyumasına izin vermeyin yazabilirim. :)


27 Haziran 2013 Perşembe

Derdimiz ve dersimiz UYKU 1

Can Can'ı ilk bir ay uyandırmak öyle zordu ki alt değiştirmek, soymak, ayakları mıncırmak hiç bir şey kar etmiyordu. Kuzucuk emiyor, uyuyordu. Sanki hep böyle gidecek gibiydi. O zamanlar iki saatte bir uyandırmak  öyle zor geliyordu ki bir taraftan da kıyamıyordum. Bu uykuyu hem bebişin fazla uyku ihtiyacına hem de uzayan sarılığa borçluyduk. Günler geçtikçe borçlarımızın tamamını ödedik hatta alacaklı bile sayılabiliriz. İşte ne olduysa bu borçları ödediğimiz dönemde oldu.  Gündüz uykularını uyumamaya karar veren CanCan'ın kucakta hafif sallayarak uyuduğunu keşfettik. Eee 0 - 3 ay arası bebeğin uyuması için her yol mübah ya başladık ufak ufak sallamaya.  Sallayarak uyumak Cancan'dan önce bende alışkanlık yaptı. Oğluşu kucağa aldım mı titreşimi açılmış cep telefonu gibi kıpraşmaya başladım. Onun keyfi yerinde ben durumdan bir haber kıpraşa kıpraşa bugüne kadar geldik. Geldik geldik ama siz bir de bana sorun. Bizim kıpraşmalar bir süre sonra sallamaya döndü ve Cancan özellikle gündüz uykularını sallanmadan uyuyamaz oldu. Ya kucakta sallanacak ya bebek arabasında. Allahtan gece  sallamaya ihtiyaç duymuyor memede uyuyor derken -ki memede uyutmayı da tavsiye etmiyor uzmanlar ama olsun.- Yaz geldi sıcaklar bastırdı. Artık Cancan kucak kucağa olmayı pek sevmiyor hele ki meme emecek yada uyuyacaksa. 2 -3 haftadır benim değimimle zıpzıpın yani ana kucağının tepesindeyiz. Ya yatakta yan yana yatarak emiyor ya da ana kucağında oturuyor paşam ben 8 çizerek memeyi ağzına sokuyorum. Bu arada gece emerek uyumayı da bıraktı. Zıpzıp hayat kurtarıcımız oldu. Gece gündüz neredeyse bütün uykulara onun üzerinde dalıyor. Sanmayın ki otururken öyle kendiliğinden uyuyor. Ben sallıyorum, ninni söylüyorum, şşiiişşşliyorum ancak öyle... Ama bu durumdan artık vazgeçme vaktimiz geldi. Hem derdimiz hem dersimiz uyku... Bin tane blog, bir o kadar uzman yazısı ve site okuduktan, uyku eğitimi için oldukça yüksek bir bütçe aldıktan sonra idefixten Kim West'in İyi Geceler, Tatlı Rüyalar El kitabını sipariş ettim.(Merak edenler tıkalsın ilk 10 sayfa okunabiliyor) Şimdi gözüm kapıda kargocuyu bekliyorum. Kitabı hatmedip doğru uyku alışkanlıkları kazandıracağım inşallah oğluşa.

Uyku ile ilgili söyleyecek daha çok sözüm var ama Cancan izin verirse yarın yazacağım artık.

NOT: Kuzenim zıpzıpı anneme bıraktığını mutlaka almamı söylediğinde üfff gerek yok demiştim. Sonra annem kızım getireyim bak Ece çok rahat etmişti dedi. Aman anneeeee bebek arabası var park yatak var. Park yatakta titreşim de var ne gere var demiştim. Çok pişmanım zıpzıpı icat edenden, alandan, saklayandan, getirenden, akıl edenden allah razı olsun.Annem hala vermemek lazımdı o zıpzıpı sana diyor :)

5 Haziran 2013 Çarşamba

#direngeziparkı #direnizmir #direnankara #direntürkiyem

Söylenecek, yazılacak çok şey var.  Ama onlar şarkılarıyla en güzel şekilde anlatmışlar... O yüzden fazla söze gerek yok.

Duman ve Oğuzhan Uğur'a teşekkürler...





************************************************************